Fördomarna är många mot detta med el-cykel, det har jag märkt på den ytterst korta tid som jag varit i branschen. Den har en förmåga att framställa en som äldre än man är, har jag också märkt.

Men, jag trivs! Jag har nu gjort några halvlånga turer med den och hunnit bekanta mig med dels de sju växlarna och dels de tre motorlägena. Jag har mycket att lära mig ännu, men litet mindre osäker är jag än den allra första turen.

IMG_7556-1.JPG

Läste att partiordförande Anna-Maja Henriksson också fattat tycke. Trevligt. Cykel är ett trevligt fortskaffningsmedel och det är förmodligen trevligare att cykla till jobbet eller någon tillställning då man inte behövt ta ut de allra sista krafterna i uppförsbackarna. (Till mina vänner utanför Österbotten: det finns backar också här!)

Då jag skulle välja cykel var jag intresserad av en svensk. Vilken må vara osagt, för den gick inte att få. Den var slut och då jag sökte vidare insåg jag att det var många modeller av de svenska el-cyklarna som var utsålda. Man hade alltså lyckats väl med kampanjen att få svenskarna att köpa el-cykel, och som morot har man under åren 2018-2020 ett bidra som motsvarar 25 % av inköpspriset.

Minister Berner, det vill vi också ha!

Så här formulerar sig Naturvårdsverket i Sverige om el-fordonspremien:

Detta gäller för att du ska kunna söka bidraget

  • Du som söker måste vara folkbokförd i Sverige.
  • Det är du som konsument som ska skicka in ansökan om bidrag. Bidraget kan inte sökas av den som säljer ett elfordon.
  • Det går endast att få ett bidrag per person.Du kan inte heller få bidrag för en eldriven utombordsmotor om du redan ansökt om och fått bidrag för ett elfordon.
  • För att ansöka måste du skicka in en kopia av kvittot på ditt fordonsköp. Observera att vi inte har möjlighet att returnera några originalkvitton. Fordonets ramnummer ska framgå av kvittot, eller av annan handling från din återförsäljare, till exempel ett garantibevis.
  • Söker du bidrag för en elcykel måste den vara CE-märkt eller överensstämma med standarden för elassisterade cyklar (SS-EN 15194). Om du istället köpt en elmoped eller elmotorcykel måste den ha ett så kallat CoC (Certificate of Conformity), som är en särskild typ av fordonsintyg. Om du är osäker på om fordonet du köpt har rätt märkning och uppfyller alla krav, fråga din återförsäljare.
  • Endast nya fordon omfattas av bidraget. Du kan alltså inte få stöd för ett fordon som du leasat, hyrt eller köpt begagnat. Det går heller inte att få bidrag för hemmabyggen eller för att konvertera exempelvis en cykel till en elcykel genom att installera ett batteri på den.
  • Ansökan ska göras senast sex månader efter inköpet.

Men detta var alltså i Sverige, men vi hoppas förstås få det också i vårt land. Och ja, det blev en finsk cykel. Men jag tror att motorn i uppförsbacken gör hela skillnaden för huruvida man kan ta sig till jobbet med dem eller inte. Ok, höstskurarna är ännu inte här. Återkommer senas då.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s