`Vi är flera som njuter vid havet denna helg. Denna lördag förmiddag inledde vi med en gemensam promenad längs stranden.

Jag har ledigt veckoslut! Det händer en gång per månad. Och då innebär det i de allra flesta fall att jag har ledigt fyra dagar, lördag-tisdag.

Jag får ofta frågor om prästens veckoslut. Om vi har ledigt någon gång, eller hur ofta vi har ledigt veckoslut. Det är vänliga församlingsbor som undrar, då de inser att vi ju de facto har konstiga jobbtider.

Det beror förstås på, i en hur stor församling man jobbar. Hur många präster man är, hur många kyrkor det finns där församlingen firar högmässa eller gudstjänst om söndagarna. Det är också en arbetsledningsfråga, hur man fördelar de lediga veckoslutet som förstås får vara flera än det ena per kalendermånad.

Men församlingsprästen har, som de flesta andra i vårt samhälle, femdagars vecka. Däremot har vi inte tjänstetid, börjar inte t.ex. kl 8 och slutar kl 16. Utan vi har istället två tjänstefria dagar per kalendervecka.

En ”vanlig” (finns det sådana?) arbetsdag kan arbetsuppgifterna en dag, tyvärr, vara fördelade så att de utförs såväl tidig morgon som mitt på dagen och på kvällen. Det ska förstås undvikas. Och det har både kyrkoherden, som leder arbetet, och man själv ansvar för.

Det låter säkert fint med en fyradagars ledighet varje månad. Men det ger oss inte flera dagar ledigt än andra, utan en fyradagars långledighet föregås oftast av en obruten period på tio arbetsdagar.

Det finns för- och nackdelar med alla jobb. De stora helgerna då ”alla” är lediga är ju inte riktigt lediga för oss. Här om dagen svarade jag påfrågan om jag hellre håller midnattsmässa på julnatten eller julotta några timmar senare..!

Och ja, storfamiljens julfirande är planerat till två dygn i mellandagarna, vi är för tillfället tre församlingspräster, så den gången får de övriga lov att anpassa sig.

Sedan beror ju allt denna gång på corona-läget, om det blir någon jul med drygt 20 kring borden.

En röd dag har också vi präster. Första maj. Då tycker jag, av princip, att vi ska göra ingenting.

.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s