”Lilla familjen’ gjorde åtta enmånaders husbilsresor i mellaneuropa under åren 2003-2010 och de inleddes och/eller avslutades oftast i Sverige. Under en sådan resa hamnade vi litet av misstag i Vadstena och jag vill påstå att en del av mitt hjärta blev kvar där redan då. Vi har återkommit ett par gånger under åren och i sommar reste vi i akt och mening för att besöka Vadstena några dagar. Vi ville, förstås, se var dottern Emma och hennes man slagit sig ner.

Det var märkligt att landa på pilgrimscentrum där vi varit flera gånger förr, och mötas av en älskad dotter bakom disken i bokrummet. En annan gång stod hon mellan vesper och mässa i caféet. Vi fick delta i pilgrimsmässa och vi deltog i Jan-Erik Nylunds suveräna och intressanta guidning på klosterområdet.

På Gräsgården fick vi också möta fru Birgitta som gestaltades av Ingegerd Lindaräng, som tilldelats årets Birgittapris av Birgittastiftelsen.

.

Vi fick hälsa från Nykarleby och berätta att vår kyrka där, från år 1708, är uppkallad efter heliga Birgitta och att det i den sammanställning av de 64 mirakel som skrevs ner under åren 1374-76 också finns två mirakel från vår hemtrakt. Mirakel 54 som handlade om Kristina från Pedersöre som under en lång tid lidit av hugg i inälvor och Sylvester som i tre år varit blind, är ett av dem.

I mirakel 57 kan man läsa om den sjuåriga Karbyflickan Helena som förirrat sig ut i skogen och under tio dagar levde bland vilda djur, utan mat och dryck. I Kristinas fall skedde tillfrisknande, Sylvester återfick synen och Helena bevarades utan hunger och upplevde att hon skulle följa ett visst djur och på så sett kom hon hem välbibehållen, efter att många sökt efter henne flera dygn. Och i alla dessa fall hade fru Birgitta en avgörande betydelse. Man satte sin lit till hennes hjälp och/eller lovade besöka Vadstena om man skulle bli hjälpt i nöden.

De 64 miraklerna, av vilka alltså dessa två var från vår trakt, presenterades som grund för helgonförklaringen av Birgitta den 7.10. 1391.

Och är p.g.a. Heliga Birgittas helgonförklaring som vi birgittor firar namnsdag 7 oktober.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s