Då vi gifte oss för 25 år sedan ingick det i ”överlevnadsstrategin” för min del, att vi, då Maken skulle bli pensionär, skulle flytta till Vasa. Så blev det inte. Jag flyttade, redan före hans pensionering, till Vasa tillsammans med yngsta dottern då hon gick i gymnasiet, efter att hon och jag bott några år i Solf i Korsholm där jag jobbade, medan Maken jobbade och bodde i Nykarleby.

De senaste åren har vi haft en bostad i Vasa som mest stått och väntat på oss, men något gemensamt liv i Vasa blev det nu inte. Livet för, och Livet har fört oss och vårt gemensamma liv till Nykarleby och Vexala ❤️ och passarspetsen ställs numera på Brotthällan i Vexala. Väl så.

I medlet av augusti i år ville jag slå slag i saken och ”flytta hem” till Maken och det lilla egnahemshus på stranden som de senaste åren blivit vårt gemensamma egentliga hem. Det hem där också Maken varit fast bosatt i många år redan.

Lagstiftningen har ändrat. Det går inte längre att fast bosätta sig på fritidsområde, som det gjorde då Maken blev Vexalabo. Men, jag hoppades på att ett slags familjeåterförening skulle vara möjlig, också genom att samma bostad fungerar som äkta hälftens stadigvarande bostad.

Men nej. Jag stötte, per telefon, på världens trevligaste och mest förstående statstjänstekvinna, som förstod mina dubier då jag hade fått besked att jag om jag inte kontaktar myndigheten antecknas utan stadigvarande adress med postadress i Vexala. Ville jag det?

Jag erkänner utan omsvep att jag hade vissa frågetecken och mycket fördomar mot att börja höra till en grupp av medborgare som saknar fast adress. Jag frågade tjänstekvinnan hur länge man kan ha det så och hon berättade att det kan man i princip hur länge som helst. Hon förstod att jag tyckte att det lät ”som om man skulle sova under en bro”. 😅 Jag gillade henne och vårt samtal, jag meddelade att hon fick flytta mig till Nykarleby, med postadress på Brotthällvägen 28, 66950 MUNSALA – och utan stadigvarande adress. Ja, jag gjorde det!

Skulle det ha någon betydelse? Jag antar att jag röstar i ett annat röstningsområde än min man, bland dem som intehar stadigvarande adress i kommunen…Och jag antar att jag, om jag t ex, skulle ställa krav på närservice i lokalsamhället inte skulle finnas med bland de boende som finns i området (utan i kvoten för löst folk).

För att fira, att jag mognat till insikten att jag vill bo med min mam, skulle jag idag beställa en ny postlåda åt oss, där också mitt namn skulle framkomma. Men si det gick inte. Jag fick göra om beställningen i Makens namn, för en person med hans signum fanns i myndigheternas förteckning över personer fast bosatta på det postnumret, men inte jag. Jag klarade inte säkerhetskontrollen på nätet!

Litet lustigt var det ju, att det var just vid beställningen av postlådan jag gick på en nit och påmindes om att jag hör till lösdrivarna. 😅

Men visst blir postlådan fin, bara han får den, Maken. Grattis på 25-årsdagen! ❤️

2 reaktioner på ”Utan stadigvarande adress

  1. Och jag som trodde att Nykarleby gjort en generalplan för havsnära boende som hade möjliggjort fast bosättning också; och att ni kanske har nämnder som är mera förstående än vad de är på annat håll ? Nu blir jag nog mycket konfunderad.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s