Det är konstigt att vara ledig en fastetid och en påskhelg efter att ha jobbat 11 påskhelger efter varandra. Då man jobbar som präst lever man med kyrkoåret på ett litet annat sätt än vad man gör då man är helt ledig, som jag varit inför den här påsken. Skillnaden består inte bara i huruvida man förrättar mässan eller sitter i bänken, utan det har med förberedelserna att göra, med livet genom kyrkoåret. Att planera flera dagar och gudstjänster parallellt. De förberedelserna ger en speciell helhet.

Jag gruvade mig på förhand, undrade hur det skulle bli. Ett tag lutade jag åt att resa bort, eftersom kyrkan renoveras i Nykarleby och vi nu inte har tillgång till ”vår” kyrka.

Nu känns det ändå gott att fira påsk hemma med Maken. En del besök av barn och barnbarn hoppas vi på, men i övrigt ett rätt lugnt påskfirande. Och för att få vara i en riktig kyrka firar vi en del av mässorna och gudstjänsterna i en av våra tidigare hemförsamlingars kyrka.

Idag firar vi skärtorsdag och kristna över hela världen möts kring nattvardsbordet.

Så här sammanfattar kyrkans hemsida skärtorsdagen och mysteriet kring den.

https://evl.fi/ikyrkan/helgdagar/pask/skartorsdagen

Jag önskar alla vänner en fin helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s